“Jij bent geluid”

 

Het bovenstaande compliment kreeg ik van een deelneemster aan het Yoga Weekend van Yoga Geeft Energie. Ik kreeg het na afloop van mijn afsluitende klankreis die ik aldaar gaf. Een klankreis die ik gaf met behulp van mijn grote TamTam, Windgong, Chakra Schalen en Kalimba. Een reis onder het  motto, Reis naar het Middelplunt der Stilte. Een reis die begint  met de aardse klanken van de TamTam Gong, een vervolg vindt in een opwaartse reis door middel van de Chakraschalen en in het midden eindigt met de  verstilde melodieën, die ik haal uit mijn Kalimba die op de grote Windgong bevestigd zit. Verstilde klanken voortgebracht uit een gong met een meter doorsnee. Na dit verstilde moment terug naar de wortel, aarde middels de Chakraschalen en dan knal ik de aanwezigen het universum in met de wijde klanken uit mijn Windgong. (Kalimba is er dan al vanaf gehaald). Diepe trillingen. Een doordringende klank. Een resonans waar geen ontkomen aan is. Of ik nu kalm of wild speel, deze klanken gaan diep door de aanwezigen heen. Daarom is dit instrument ook niet voor iedereen. Deze deelneemster had het gevoel dat ze uit elkaar getrilt was en nu weer opnieuw in elkaar gezet werd. Alsof ze schoongemaakt was. Gezuiverd. Ze moest het nog even laten bezinken. Ze vond me een tovenaar. Ze zei me, “sommigen leren hoe ze iets moeten bespelen, maar jij bent het geluid. Jij tovert met klanken”. Ik vond dit een groot compliment. Zelf zeg ik ook op mijn site dat ik tover met klanken. Ik tover magische klanktapijten. Ik ben een KlankKunstenaar. Het was bijzonder om dit van een deelneemster terug te horen.

Het yoga weekend was overigens helemaal een ervaring. Drie dagen met yoga op pad. In een prachtig klooster in Biezenmortel. Een plaats die ik kende uit mijn tijd in de technische thuiszorg bij Thebe in Tilburg. Van die drie dagen ben ik twee dagen bijna continue met klank bezig geweest. Ik heb diverse individuele klankreizen en klankmassages gegeven. Bijna lopende band werk. Vermoeiend, maar ook energetiserend.  Ik merkte wel dat dit hetgeen is waar ik en goed in ben, en dol op ben. Muziek/Klank is mijn leven. Merk meer en meer dat het bijna een soort roeping is. Of ik nu optreed op een experimenteel festival zoals twee weken geleden op H.A.N.S. II (zie blog Terug in de Race) of dat ik klankreizen en klankmassages geef op een weekend zoals dit, het maakt me niet uit. Beiden geven me energie en in beiden kan ik mijn ei geheel kwijt. Ik merk ook dat ik mijn liefde voor klank ook meer en meer over kan brengen. Mensen zijn al enthousiast nog voordat ik een tikje op mijn gong gegeven heb. Ik heb dit weekend geleerd dat ik de klankreizen per gong ook helemaal op maat kan maken. Ik zag de klanken bijna drie dimensionaal voor mijn ogen  dansen. Ik bouwde de klank zoals ik haar wilde horen en dan stuurde ik de klank daar waar ik haar wilde hebben. De reizigers kwamen op plaatsen die ze nog niet eerder beleefd hadden. Van stil onder de indruk tot extatisch. Soms voelde ik dat ik echt de klanken moest gaan dempen omdat ik anders de reiziger helemaal buiten zichzelf bracht. Het moet wel veilig blijven en ik ben tenslotte de reisleider, dus verantwoordelijk voor het welzijn van de klankreiziger.

En natuurlijk heb ik ook genoten van de dagopeningen. Zowel zaterdag als zondag werd de dag begonnen door een meditatie en yogales van Anne van Leeuwen, de organisatrice van dit fantastische weekend. Een bijzondere dame. Een dame die voor altijd wel een speciaal plekje in mijn hart heeft verworven. Zij was het die vorig jaar zo onder de indruk was van mijn klankspel dat ze me toen vroeg of ik toen haar yoga weekend wilde afsluiten. Daarna hebben we contact  gehouden en zij heeft mij ook geholpen met deze website. De persoon die me oorspronkelijk zou helpen, haakte acuut af en liet mij digitaal hulpeloos achter en  Anne zei toen dat ze me wel zou helpen. Dat heeft ze dus ook gedaan. Het afgelopen yoga weekend was toen al rond. In september vroeg ze me of ik meerdere individuele klanksessies wilde doen en dat leek me een super idee. Wist toen nog niet half hoe leuk ik het zou vinden. Maar om terug te komen op de dagopeningen. De meditaties waren inspirerend, beeldend Ik ben enthousiast geworden over yoga. En zoals jullie weten, is mijn vriendin een yogalerares, dus met die yoga oefeningen gaat het wel goed komen. Het was echt een zeer inspirerend weekend. Een weekend vol indrukken en energie. Het was vermoeiend en verkwikkend tegelijk. En ik voelde me heel vereerd dat ik dit weekend mocht afsluiten met mijn klanken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *