De Dromer

Ik houd van dromen. Veel dromen. Op mijn nachtkastje ligt ook altijd een schrift waarin ik mijn dromen opschrijf. Soms vraag ik ook voor het slapen gaan of in mijn dromen een advies of een antwoord op een situatie in het wakkere leven kan verschijnen. Regelmatig lukt dit ook.

Vanaf kleins af aan ben ik echt een dromer, een oneironaut (niet voor niets de titel van één van mijn cd’s) en koester ik mijn dromen. Later, in mijn tienertijd, ben ik mij meer gaan verdiepen in het fenomeen van dromen. De nodige boeken, bijeenkomsten van de Vereniging voor Studie van Dromen, veel oefenen en heel veel dromen analyseren of minstens bestuderen.

Het leidde ertoe dat sommige mensen hun dromen met mij delen en daar met mij over willen praten. Dat vind ik bijna ontroerend. Dromen bevatten voor mij intieme informatie. Dromen zijn intiem. Dromen zijn een glimp van het diepste van onze ziel. Je zal mij ook niet vaak mijn dromen hier op facebook zien delen. Ik deel de dromen van een ander ook nooit met derden. Als ik workshops geef over dromen, dan gebruik ik mijn eigen dromen als voorbeeld.

Ik vind dromen een belangrijk deel van mijn Zielenman zijn. Als zielenman heb je de taak zorg te dragen voor de ziel van je medemens en dan zijn dromen essentieel. Het zielenman zijn is ook een deel van mijn persoonlijke zijn, als zielenman ben je 24 uur per dag zielenman. Het is een roeping. Net zoals mijn verpleegkundige zijn. Sterker nog. Ik denk dat het Zielenmanschap een deel van mijn verpleegkundige zijn is en het verpleegkundige een deel van mijn zielenman. Dat beseft ik weer eens deze week toen ik een gesprek had met één van mijn patienten die regelmatig door terugkerende dromen bezocht werd. Het werd een conversatie waarin we de verschillende aspecten van dromen bespraken en ik hem tips gaf hoe je met dromen kon gaan werken. Dromen serieus nemen is een eerste stap. Mensen die me kennen weten dat ik dromen heel serieus neem. Dromen zijn net als ogen. Ze bieden een blik in de ziel van de mens die erachter zit.

Koester je dromen. Ze zeggen zoveel meer. Ik adviseer iedereen om elke ochtend je dromen te vangen in een schriftje. Het is een soort zwarte doos van je eigen spirituele ontwikkeling. Heerlijk om na te lezen en vooral heerlijk om van te leren.

(foto is gemaakt door Rachel toen ik na het werk op bed in slaap gevallen ben-zelfs in een korte slaap, kan je al diep in dromenland terecht komen)